Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Malaysia

Kedah - 9 Disember 2016

Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Malaysia (PJM) kepada 600 orang Veteran ATM kawasan utara telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pertahanan,

YB Dato' Sri Mohd Johari Baharum di TH Hotel, Kepala Batas, Alor Setar, Kedah. Pingat Jasa Malaysia adalah sebuah campaign medal telah dizahirkan melalui statusnya yang bertarikh 3 Mac 2004 dan telah diperkenan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong ke 12; Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullah.
Pingat ini dikurniakan kepada mana-mana anggota Angkatan Tentera Malaysia; sama ada lelaki atau wanita yang telah berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia mulai 1 Januari 1969 hingga 17 Oktober 1999 yang dikenali sebagai Perkhdimatan semasa Darurat Kedua; tempoh yang terlibat di dalam memerangi pengganas komunis malaya secara langsung mulai 1 Januari 1969 sehingga 2 Disember 1989 dan sehingga 17 Oktober 1990 bagi operasi menentang Parti Komunis Kalimantan Utara.
Turut hadir adalah Mej Jen Dato' Mohamad Khir bin Abdullah, Ketua Pengarah JHEV serta pegawai-pegawai kanan tentera dan awam Kementerian Pertahanan.

×