MENHAN TANDATANGANI DEKLARASI BERSAMA, PERKUKUH KERJASAMA KESELAMATAN DAN PERTAHANAN SERATAU

Bangkok, 11 Jul – Menteri Pertahanan, YB Mohamad bin Sabu menghadiri Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN ke-13 (ADMM) yang berakhir dengan penandatanganan sebuah Deklarasi Bersama mengenai kemampanan keselamatan dan penerimaan inisiatif-inisiatif untuk memperkukuhkan kerjasama keselamatan dan pertahanan di rantau ini.

Kehadiran YB Menteri pada mesyuarat ADMM ke-13 itu adalah satu manifestasi akan komitmen berterusan Malaysia terhadap ADMM dan ASEAN, yang kekal sebagai platform pelbagai hala penting yang menyumbang kepada diplomasi pertahanan Malaysia dengan rakan-rakan serantau. Deklarasi Bersama Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN mengenai Kemampanan Keselamatan itu menekankan kepentingan untuk bekerja bersama-sama dalam menjaga keselamatan dan kestabilan di rantau ini dan meneroka bidang-bidang kerjasama baharu yang saling memberi manfaat. Mesyuarat turut menerima pakai enam kertas konsep, sebagai keterangan bagi menunjukkan hasrat ASEAN untuk memperkukuhkan kerjasama dalam menangani cabaran-cabaran keselamatan utama serantau.

Mesyuarat itu turut berperanan sebagai sebuah platform bagi menteri-menteri pertahanan ASEAN untuk mempertimbangkan dan menerima pakai dokumen-dokumen utama mengenai inisiatif-inisiatif ADMM dan membuat persiapan untuk Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN-Plus (ADMM-Plus) pada November 2019.

Cetak Emel

 
ATM
TDM
TLDM
TUDM

Kementerian Pertahanan Malaysia  

Jalan Padang Tembak
50634 Kuala Lumpur
MALAYSIA
(60)3-2059 8400
(60)3-2691 1757
portal[at]mod[dot]gov[dot]my
 
 
 

Hak Cipta @ 2018 KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA | Paparan terbaik menggunakan pelayar Internet Explorer 11 ke atas, Mozilla Firefox dan Chrome

Kemaskini Terakhir : Jumaat, 12 Julai 2019.