BERITA TERKINI

KEMENTERIAN PERTAHANAN MALAYSIA
2019
Slider

Kuala Lumpur, 29 Januari 2019 - Satu Persidangan Meja Bulat Peringkat Tertinggi bagi mendapatkan pandangan serta maklumbalas dari pelbagai perspektif berhubung penyediaan Kertas Putih Pertahanan (KPP) telah berlangsung di Wisma Perwira, Kementerian Pertahanan, hari ini.

Persidangan yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan YB Mohamad bin Sabu ini turut disertai lima lagi menteri lain iaitu YB Tan Sri Dato’ Sri Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin, Menteri Dalam Negeri; YB Dato’ Seri Mohamed Azmin bin Ali, Menteri Hal Ehwal Ekonomi; YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Komunikasi dan Multimedia.

Selain menteri-menteri berkenaan, persidangan lebih tiga jam ini juga turut disertai Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ismail bin Hj. Bakar; Timbalan Menteri Pertahanan, YB Senator Liew Chin Tong, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Halimi bin Abd. Manaf; Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Dato’ Seri Panglima Haji Zulkifli bin Haji Zainal Abidin, Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi bin Harun; Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Borhan bin Dolah; Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Dato’ Seri Alwi bin Haji Ibrahim; Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Dato’ Dr. Mohd Ali bin Mohamad Nor; dan YM Tuan Haji Engku Hamzah bin Tuan Mat, Ketua Pengarah Keselamatan Negara, Jabatan Perdana Menteri.

Menteri Pertahanan, YB Mohamad bin Sabu dalam sidang media selepas itu berkata tujuan utama dokumen ini dibangunkan adalah untuk memaklumkan kepada rakyat tentang keutamaan pada masa kini dan rancangan Kementerian Pertahanan di masa hadapan dalam memperkukuhkan benteng pertahanan dan keselamatan negara.

Ianya sebagai lambang aspirasi Kerajaan Malaysia dalam mengukuhkan pertahanan negara serta mewujudkan hala tuju dan keutamaan strategik bagi keselamatan negara.

Selain itu, hadir sama pada persidangan itu Mantan Ketua-Ketua Setiausaha, Mantan Panglima-Panglima Angkatan Tentera dan Mantan Panglima-Panglima Perkhidmatan serta tokoh–tokoh akademik yang berpengaruh.